Het verhaal

Het verhaal begint bij een landbouwsysteem dat van de ene crisis naar de andere hinkt, en dit is gebaseerd op objectieve waarneming. We gaan op zoek naar de oorzaken van deze toestand, en analiseren wat er kan worden gedaan en hoe de mensen die buiten de sector staan hun steentje kunnen bijdragen. De fascinatie voor het werk van Claude Bourguignon brengt ons bij het opzetten van een eigen wijngaard, en brengt ons uiteindelijk naar Georgië. Het zoeken naar het ultieme non-interventionisme in de wijnteelt en de vinificatie vindt ontegensprekelijk zijn sluitstuk in de bijna bevroren technieken uit de Georgische oudheid. Men staat er zelfs gewoon niet bij stil dat er een mogelijkheid is om natuurlijke wijn te produceren, het is gewoon een evidentie en een gewoonte. Het resultaat zijn zeer unieke wijnen die nergens in de wereld aangetroffen worden, tenzij de techniek van de Georgiërs werd gecopieerd.

Als we ooit tot een duurzaam landbouwsysteem willen komen, dan zullen we in de eerste plaats af moeten van het idee dat onze voedingsproducten altijd dezelfde smaak hebben. Er is heus niets mis met het genieten van een nieuwe smaak, als dat noodzakelijk zou zijn voor het voortbestaan van de sector. In de natuur is niets bestendig. Planten en dieren evolueren voortdurend omdat ze zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Enkel in de landbouw probeert de mens decennia aan een stuk dezelfde planten met dezelfde genetica, en dezellfde smaak en mofologie te slijten omdat de consument niet in staat zou zijn om een andere smaak te accepteren. Met deze uieenzetting willen we duidelijk maken dat de bereidheid om open te staan voor nieuwe smaken, ons kan verlossen van heel wat ecologische ellende.

Al eeuwen worden dezelfde klonen van druivenrassen aangeplant om te voldoen aan de "normen" van de oorsprongsbenaming. Dit is een absoluut absurde situatie vanuit een biologisch standpunt. Planten vermenigvuldigen zich voortdurend geslachtelijk waardoor permanent genen worden uitgewisseld en de natuurlijke selectie alle kansen krijgt. In Georgië (een land zo groot als België) worden vandaag nog 540 druivenrassen geteeld. In Europa hebben we dat gereduceerd tot een handvol die enkel nog worden gekloond, met als gevolg dat de planten niet meer zonder pesticiden kunnen overleven. Planten hebben het miljoenen jaren gedaan zonder technologie zoals gewas"bescherming". Als we dus bereid zijn om ons smakenpalet open te stellen voor iets nieuws, voor verwondering, en ermee op ontdekkingsreis willen gaan, dan kunnen we mee evolueren met de planten en wordt het drinken van wijn weer een vorm van natuurexploratie die bijdraagt tot een beter ecosysteem, in tegenstelling tot het vastgelopen gedrocht wat het vandaag is geworden.

Een boeiend evenement voor groepen en verenigingen

Wij brengen dit verhaal in een boeiende en inspirerende presentatie gekoppeld aan een degustatie van deze bijzondere wijnen.

Verenigingen en andere groepen kunnen ons contacteren voor een op maat gemaakt programma. U kiest het aantal te proeven wijnen, we kunnen zorgen voor proefglazen, aangepaste kazen, en heerlijktraditionele broden, enz...

We kunenn u verzekeren dat u de wereld rondom u met andere ogen zal bekijken en dat uw smakenpalet ongetwijeld een boost zal krijgen.