Zo weinig mogelijk interventie

Er is al veel inkt gevloeid over het gebruik van oenologische technieken en er zijn zowel fervente voorstanders als fervente tegenstanders.

Wij gaan ervan uit dat een technologie bruikbaar is als ze ervoor kan zorgen dat het product, het milieu, de boer en de consument er beter van worden. Want wat bijna alle technologieën gemeen hebben, is dat ze een zekere vervlakking teweegbrengen. SO2 kan gebruikt worden om een afgewerkt produkt te stabiliseren voor het op de fles gaat, maar het kan ook gebruikt worden om het hele proces volgens een uitgeschreven recept te laten verlopen. We gaan ook niet het zuurgehalte en het suikergehalte gaan aanpassen, zodat we elk jaar dezelfde wijn krijgen, maar we laten de wijn een afspiegeling zijn van het voorbije groeiseizoen.

Tot nu toe is er nog nooit gespoten in de wijngaard, en het is de bedoeling om dat zo te houden. zelfs Kopersulfaat en spuitzwavel hebben we nog nooit gebruikt.

We hebben het ook niet zo voor nieuw hout. Voor ons is het het een of het ander: ofwel maakt men wijn, afkomstig van druiven, ofwel maakt men een alcoholextractie van eikenhout. We werken momenteel met HDPE vaten die de wijn oxidatief opvoeden zoals in een houten vat zonder de smaakinvloed van het hout. Dan krijgt men meer fruitige aroma's die eigen zijn aan de druif.