Als men het heeft over kwaliteit, dan gaat dat meestal over de zorg die werd besteed aan het uiterlijk van een product. Voldoet een wijn aan de typische uiterlijke kenmerken van alle andere wijnen uit de streek en zitten er geen afwijkende smaken in.

Bij het Lijsternest, zijn we van mening dat een oorsprongsbenaming ondergeschikt is aan het geheel van: de emotie die de wijn opwekt, over verteerbaarheid, tot zorg voor de biodiversiteit in het terroir. Daarom primeert voor ons de zorg voor het bodemleven, flora en fauna, het telen van natuurlijk gezonde druiven die optimaal kunnen rijpen, en het maken van een aangename gebalanceerde wijn, waar zo weinig mogelijk manipulatie aan te pas komt.

Wijn is een levend product, dat licht verteerbaar moet zijn, en niet een steriel gefilterd en maximaal gestabiliseerd product. Tot op heden hebben we nooit sulfiet aan de wijn toegevoegd en we stellen vast dat de wijn daardoor veel meer karakter toont en in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, ook stabieler. Sterk filteren, ontzuren, aanzuren, enzymen toevoegen zijn not done in onze visie op kwaliteit.

Wij willen wijn maken voor mensen die zeker willen zijn dat ze een puur product consumeren in plaats van iets wat met alle mogelijke truken van de foor werd getransformeerd tot een typische wijn, zoals de rest van de oorsprongsbenaming. Heeft die wijn dan een andere smaak dan wat we gewoon zijn, dan is dat maar zo. De vraag is: maakt de wijn een emotie los, is hij smakelijk, en is hij goed verteerbaar.

Verder wensen wij met dit project ook in de praktijk aan te tonen hoe we fundamenteel anders kunnen omgaan met de ons omringende biologie zonder de verplichting om steeds te moeten groeien om niet financieel ten onder te gaan. We willen weer leren omgaan met de natuur om er iets van terug te krijgen, zonder ze noodzakelijk in een onhoudbaar keurslijf te moeten dwingen.

Bij elke beslissing laten we ons inspireren door wetenschappelijke kennis en niet door een of andere openbaring. Dat wil echter niet zeggen dat we daarom alle ontwikkelde technologie moeten beschouwen als strikt noodzakelijk en onmisbaar. Op die manier proberen we met het strikte minimum aan interventie een zo goed mogelijke wijn te produceren.

16. mei, 2017